Annons


VILA & ÅTERHÄMTNING 


Någonting som jag tycker det talas för lite om i träningsvärlden är vikten utav återhämtning. Vi matas hela tiden på med bilder i sociala medier och känslan att folk tränar hela hela tiden, gärna flera gånger om dagen, och det kan stressa sönder vem som helst.

Annons

Vi behöver både fysisk och psykisk återhämtning, för att vara snälla mot oss själva, inte skada oss och optimera våra träningsresultat.

Fysisk belastning är i allra högsta grad en stressfaktor. Något som kallas stresshormon utsöndras när vi tränar. Om vi är stressade i övrigt i vardagen, kanske pga jobb, barn eller för intensiv vardag, så finns det många gånger som vi inte ska pressa oss till gymmet. Då skulle vi egentligen behöva sova ikapp, eller få motion genom en PW eller lite jogging. Då utsöndras ett annat hormon som istället kallas avslappningshormon.

Det här ska naturligtvis inte förväxlas med ren lathet, att man känner sig för trött för att gå till gymmet. Men det finns alltför många som skiter i annan form av stress såsom socialt liv, eller brist på socialt liv, den stress det att ständigt vara uppkopplad och ha tillgång till telefonen i varje minsta sekund. Då måste man kanske pausa, för fortsätter vi pressa oss med att ta oss till gymmet för stenhårda träningspass och samtidigt ånga på som tidigare i det sociala livet, så kommer vi garanterat att i det första ledet få ett immunförsvar som inte jobbar med oss, och i förlängningen antagligen krascha in i väggen. Och det är inte värt det en sekund, tro mig. Jag har varit på väg, men det har också gett mig mycket mental mognad, och förståelse för hur jag ska ta hand om mig själv. Jag är glad över att jag insåg detta såpass tidigt, många går hela livet igenom och pressar sig själva i oändlighet vilket resulterar i fruktansvärd hälsa. Ta hand om er själva <3

Själv har jag inga inplanerade vilodagar från gymmet, men känner efter hur kroppen känns, och behöver den vila ger jag den vila. Och känner jag att jag klarar av träning trots att det var länge sen senaste träningsdag – så kör jag på.
Hur ser ni på det här med vilodagar? Är det något ni tycker är viktigt?


   

 
att lyssna på musik är något som är viktigt och avkopplande för mig <3

Kommentera

Laddar