Annons


Skeva alkoholvanor


   
  

När vi är här i Kap Verde bor vi på ett hotell med all inclusive. Jag brukar föredra att inte göra det när jag reser, eftersom det är härligt att få testa olika restauranger samtidigt som man får utforska resemålet. Men eftersom den här ön utanför hotellen är väldigt lugn (läs: det finns typ ingenting, haha) så passar det här bra. Dessutom är man ganska ”utsatt” som blond svenska, så vi tar oss gärna inte in till stan.
Något jag slås av på ett sånt här ställe är människors både mat- och alkoholvanor. Vilka MÄNGDER som konsumeras när detta är gratis.

Annons

Nu vill jag främst foka på folks alkoholvanor, som enligt mig är helt galna. Folk dricker sjuka mängder, utan en tanke på de konsekvenser det får både för kroppen, men också många gånger både psykiskt och socialt.

Jag och Li dricker ju väldigt begränsat även hemma, och det här har ju i viss mån blivit en form av ”hälsoresa”. Självklart har vi unnat oss både från dessertbordet, tagit om massa (vi äter ju som 2 vuxna män haha) gånger från buffén och njuter av lata dagar. Men vi ville verkligen åka hem utvilade och fulltankade på ny energi, och det gör vi sannerligen efter en vecka full med sömn, träning och vällagad mat främst bestående av fisk, tillagade grönsaker och risblandningar av olika slag.

Något vi knappt gjort alls är att dricka alkohol. Någon läskande drink och lite bubbel innan middagen kanske. Men samtidigt ser vi folk som börjar fylla på ölglasen innan klockan slagit lunch, och så fortsätter det sedan hela dagen.

Det man glömmer bort är vilket GIFT alkohol är för kroppen. Jag har på nära håll sett människor må väldigt dåligt av vad alkohol gör med dem. Därav kan jag många gånger känna ett förakt mot dessa giftiga drycker.

Då man tränar mycket är bland det dummaste man kan göra att överkonsumera alkohol. De resultat du eftersträvar kommer garanterat inte komma. Oavsett om det är att gå ned i vikt, då alkohol innehåller mycket kalorier och inte inger några mättnadskänslor (utan ofta istället gör dig än mer hungrig). Är ditt mål snarare att bygga en stark kropp med mycket muskelmassa, som för mig och Li, är det förkastligt att dricka då dina muskler bryts ned. Vi tycker helt enkelt inte att det är värt det.

Självklart unnar jag mig några glas rött över en middag, eller går ut för några drinkar med mina kompisar emellanåt. Men jag har alltid i bakhuvudet vilka onödiga drycker detta är, och vad mycket ont de ofta gör. 

Jag tittar på de vuxna som sitter vid poolen ständigt med fulla glas, samtidigt som de klagar över sin övervikt. Framförallt tittar jag på deras barn, och funderar på hur de påverkas av detta. Och av att kanske behöva se sin mamma eller pappa kraftigt påverkad. 
Allra mest tittar jag på dem och önskar att folk bara kunde tänka efter lite mer.

 

Kommentera

Laddar